rescale between 0 and 1 using eviews

For questions regarding the import, export and manipulation of data in EViews, including graphing and basic statistics.

Moderators: EViews Gareth, EViews Steve, EViews Jason, EViews Moderator, EViews Pamela

hend elgamiel
Posts: 8
Joined: Sun Oct 08, 2017 9:38 am

rescale between 0 and 1 using eviews

Postby hend elgamiel » Mon Oct 09, 2017 9:48 am

hi, i want rank firms into deciles based on cash balance and leverage and then ,i want rescale The two groups of ranked
to range between zero and one, respectively. how can do it step by step using eviews (how can rank firms into deciles based on cash and leverage and rescale between 0 and 1). my data in panel form.

EViews Gareth
Fe ddaethom, fe welon, fe amcangyfrifon
Posts: 11410
Joined: Tue Sep 16, 2008 5:38 pm

Re: rescale between 0 and 1 using eviews

Postby EViews Gareth » Mon Oct 09, 2017 10:15 am

Need a lot more information on the structure of your data and exactly how you want to do the ranking.
Follow us on Twitter @IHSEViews

hend elgamiel
Posts: 8
Joined: Sun Oct 08, 2017 9:38 am

Re: rescale between 0 and 1 using eviews

Postby hend elgamiel » Mon Oct 09, 2017 11:42 am

1) my data is panel data, time seies from 2000 to 2016 for firms 90 firms. unbalanced data number of observation almost 1200 .
2) first , i want rank firms into deciles based on their cash balance and their leverage .and re-scale them to range
between zero and one.then create a composite score measure, OverFirm, which is computed as the average of ranked values of the two partitions variables.
3) i want perform it using eviews . can help me step by step.
4) any information you need it ask me. thank you

EViews Gareth
Fe ddaethom, fe welon, fe amcangyfrifon
Posts: 11410
Joined: Tue Sep 16, 2008 5:38 pm

Re: rescale between 0 and 1 using eviews

Postby EViews Gareth » Mon Oct 09, 2017 11:51 am

How does time fit in to 2)?
Follow us on Twitter @IHSEViews

hend elgamiel
Posts: 8
Joined: Sun Oct 08, 2017 9:38 am

Re: rescale between 0 and 1 using eviews

Postby hend elgamiel » Mon Oct 09, 2017 12:01 pm

plz explain more what did you mean How does time fit in to 2)?

EViews Gareth
Fe ddaethom, fe welon, fe amcangyfrifon
Posts: 11410
Joined: Tue Sep 16, 2008 5:38 pm

Re: rescale between 0 and 1 using eviews

Postby EViews Gareth » Mon Oct 09, 2017 12:14 pm

To create a rank for a firm, you need 1 observation for that firm. You have 17 observations per firm. So you need to reduce those 17 years to a single observation, or you create 17 ranks for each firm.
Follow us on Twitter @IHSEViews

hend elgamiel
Posts: 8
Joined: Sun Oct 08, 2017 9:38 am

Re: rescale between 0 and 1 using eviews

Postby hend elgamiel » Mon Oct 09, 2017 12:18 pm

i want create 17 ranks for each firm.

EViews Gareth
Fe ddaethom, fe welon, fe amcangyfrifon
Posts: 11410
Joined: Tue Sep 16, 2008 5:38 pm

Re: rescale between 0 and 1 using eviews

Postby EViews Gareth » Mon Oct 09, 2017 12:35 pm

In a program:

Code: Select all

for !i=0 to 16
   smpl @first+!i @first+!i
   series ranks = @ranks(x)
next
Follow us on Twitter @IHSEViews

hend elgamiel
Posts: 8
Joined: Sun Oct 08, 2017 9:38 am

Re: rescale between 0 and 1 using eviews

Postby hend elgamiel » Mon Oct 09, 2017 1:13 pm

i tried many times and syntex error . this my data plz learn me how rank into deciles and rescale between 0 and 1
Attachments
data.xls
(87 KiB) Downloaded 11 times

EViews Gareth
Fe ddaethom, fe welon, fe amcangyfrifon
Posts: 11410
Joined: Tue Sep 16, 2008 5:38 pm

Re: rescale between 0 and 1 using eviews

Postby EViews Gareth » Mon Oct 09, 2017 2:57 pm

Post your EViews file.
Follow us on Twitter @IHSEViews

hend elgamiel
Posts: 8
Joined: Sun Oct 08, 2017 9:38 am

Re: rescale between 0 and 1 using eviews

Postby hend elgamiel » Tue Oct 10, 2017 11:57 am

my workfile and data
Attachments
data2.xls
(67.5 KiB) Downloaded 10 times
data2.WF1
(41.86 KiB) Downloaded 10 times

EViews Gareth
Fe ddaethom, fe welon, fe amcangyfrifon
Posts: 11410
Joined: Tue Sep 16, 2008 5:38 pm

Re: rescale between 0 and 1 using eviews

Postby EViews Gareth » Tue Oct 10, 2017 12:58 pm

Code: Select all

for !i=0 to 15
   smpl @first+!i @first+!i
   series ranks = @ranks(CASH_IN_FUTURE)
next
Follow us on Twitter @IHSEViews

hend elgamiel
Posts: 8
Joined: Sun Oct 08, 2017 9:38 am

Re: rescale between 0 and 1 using eviews

Postby hend elgamiel » Wed Oct 11, 2017 7:17 am

plz explain step by step how to perform these commands
smpl @first+!i @first+!i
series ranks = @ranks(CASH_IN_FUTURE)

EViews Gareth
Fe ddaethom, fe welon, fe amcangyfrifon
Posts: 11410
Joined: Tue Sep 16, 2008 5:38 pm

Re: rescale between 0 and 1 using eviews

Postby EViews Gareth » Wed Oct 11, 2017 7:40 am

File->New Program.

Copy and paste the code.

Click Run.
Follow us on Twitter @IHSEViews

hend elgamiel
Posts: 8
Joined: Sun Oct 08, 2017 9:38 am

Re: rescale between 0 and 1 using eviews

Postby hend elgamiel » Wed Oct 11, 2017 10:22 am

i tried many time and the programe say " Error in Sample: !I is not defined in "SMPL @FIRST+!I
@FIRST+!I".
plz give me steps with more explanations


Return to “Data Manipulation”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 5 guests