Increasing CPU usage

For posts that don't quite fit into any of the other forums, including posts about these forums themselves.

Moderators: EViews Gareth, EViews Moderator

hfahmy
Posts: 5
Joined: Sun Jul 15, 2012 5:08 am

Increasing CPU usage

Postby hfahmy » Tue Jul 24, 2012 1:58 am

Hi,

I'm running a program to estimate a lot of ARMA models to record some statistics like aic, sic, hq, etc. The problem is, however, that it take a very very long time to go through all the models. I have noticed that when eviews is running the program it only uses 25% of the CPU. Is there a way to increase the CPU usage and should I be cautious when doing so?

Many thanks!

EViews Gareth
Fe ddaethom, fe welon, fe amcangyfrifon
Posts: 11410
Joined: Tue Sep 16, 2008 5:38 pm

Re: Increasing CPU usage

Postby EViews Gareth » Tue Jul 24, 2012 8:02 am

It isn't really using 25% of your CPU. Rather it is using 100% of one of the cores on your 4-core CPU. It would be massively inefficient for EViews to use more than 1 core for the type of estimation you are doing. Thus there isn't anything you can do to get it to use 4-cores. Unfortunately EViews does not offer a way to multi-thread an EViews program, so you cannot estimate the different models simultaneously.
Follow us on Twitter @IHSEViews

startz
Non-normality and collinearity are NOT problems!
Posts: 3179
Joined: Wed Sep 17, 2008 2:25 pm

Re: Increasing CPU usage

Postby startz » Tue Jul 24, 2012 8:15 am

However, you could start up two separate EViews sessions and run models in each. Might help some.

hfahmy
Posts: 5
Joined: Sun Jul 15, 2012 5:08 am

Re: Increasing CPU usage

Postby hfahmy » Tue Jul 24, 2012 11:46 am

Thanks.


Return to “Any Other Business”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest