Matlab-style If loop in a declared Model

For technical support, tips and tricks, suggestions, or any other information regarding the EViews model object.

Moderators: EViews Gareth, EViews Moderator, EViews Chris

kinglim1515
Posts: 1
Joined: Thu Feb 21, 2013 2:27 am

Matlab-style If loop in a declared Model

Postby kinglim1515 » Fri May 05, 2017 2:42 pm

Hi,

I have a model with endogenous switching condition that I am having trouble to program.

In short, say I have these in EViews:


'declare model
chi_m = 0.1
smpl 1 200
model snorms

'Equation 1:
snorms.append sigma = .......................

'Equation 2:
snorms.append varkappa = ....................

'Equation 3:
snorms.append chi = (chi(-1)^(0.2))*((chi_m*varkappa)^(1-0.2))

' Solve the model:
snorms.scenario(n,a = _1)
solve(o=n, c=1e-6, m=5000) snorms

While this is straightforward, but if I have a switching condition for chi where if an observation for varkappa is below a threshold, i used a separate condition for chi, else use back the more general equation:

If varkappa < 0.31 then
snorms.append chi = 0.2
else
snorms.append chi = (chi(-1)^(0.2))*((chi_m*varkappa)^(1-0.2))
endif

Directly inserting this into the defined model does not work. Does anyone have any suggestion to try with this? Thank you.

Regards,
King

EViews Gareth
Fe ddaethom, fe welon, fe amcangyfrifon
Posts: 11412
Joined: Tue Sep 16, 2008 5:38 pm

Re: Matlab-style If loop in a declared Model

Postby EViews Gareth » Fri May 05, 2017 3:07 pm

@recode
Follow us on Twitter @IHSEViews


Return to “Models”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests